Неубедителните резултати от общите избори в Португалия означават седмици на политическа несигурност и дават свежа енергия на преминаването на Европа към радикалната десница, пише Associated Press.

Ръстът в подкрепата за популистка партия на гласуването в неделя постави твърдата десница в сърцето на португалската политика. Оспорваното състезание между две водещи умерени партии остана неразрешено, докато те очакваха решаващите резултати от избирателите в чужбина. Официалните резултати трябва да бъдат публикувани до две седмици.

Възходът на партията Chega, или "Достатъчно“ — само на пет години — беше зашеметяващ. Тя увеличи присъствието си от 12 места в 230-местния парламент на изборите през 2022 г. до 48 места сега.

Лидерът на Чега, Андре Вентура, има обща кауза с други радикални десни партии в целия континент.

Сред поканените гости на Вентура през последните години бяха Матео Салвини, вицепремиер на Италия и ръководител на популистката, дясна партия Лига, френският крайнодесен лидер Марин льо Пен и лидерът на крайнодясната партия Вокс в съседна Испания Сантяго Абаскал.

Тези и други страни от Европейския съюз станаха свидетели на залитане надясно на последните си избори преди Европейските избори на 6-9 юни.

Дясноцентристкият Демократичен алианс на Социалдемократите в Португалия спечели 79 места, докато лявоцентристката Социалистическа партия, която управлява през последните осем години, събра 77. Двете партии се редуваха на власт от десетилетия.

Четири места все още не са разпределени. Те ще зависят от гласовете на португалците, живеещи в чужбина. По традиция социалдемократите и социалистите претендират за по две от тези места.

Но времената са други. Някои португалци в чужбина са поддръжници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро и биха подкрепили Чега.

След публикуването на официалните резултати, португалският президент Марсело Ребело де Соуса ще се консултира с партиите за това кой е в най-добра позиция да състави правителство.

Математиката е ясна: ако социалдемократите и Чега се съберат, партиите отдясно ще имат около 135 места - и парламентарно мнозинство - в сравнение с около 90 за партиите отляво.

Лидерът на социалдемократите Луис Монтенегро казва, че няма да приеме управляваща коалиция с Чега, чиито политически предложения много от привържениците му намират за неприемливи.

Липсата на яснота идва, тъй като страната с население от 10,3 милиона души трябва да разположи милиарди евро инвестиционни фондове на ЕС като част от план за икономическо възстановяване.

В редакционна статия във всекидневника Publico се казва, че резултатът от изборите е бил "удар в стомаха“, но вредата е "самопричинена“, тъй като традиционните партии не са разбрали добре общественото настроение.

Множество скорошни корупционни скандали опетниха социалистите и социалдемократите, а Чега се кандидатира под знамето на борбата с корупцията.

Общественото разочарование от мейнсртийм партиите беше очевидно преди протеста срещу подкупите. Ниските заплати и високите разходи за живот - влошени миналата година от скок на инфлацията и лихвените проценти - съчетани с жилищна криза и недостатъци в общественото здравеопазване допринесоха за недоволството.

Чега предложи протестен вот срещу всичко това.