Мирът между Русия и Украйна е на хоризонта през новата година - или поне така прогнозира група шамани и лечители в столицата на Перу, Лима, съобщава Reuters.

На върха на хълм шаманите, облечени в традиционното облекло за района на Андите, посрещнаха идващата година в церемония за пречистване, включваща цветя, тамян, змия и снимки на украинския и руския президент. Те направиха своите прогнози, след като изпълниха сакрален танц около запалени листа от кока и различни цветя, оградени от черепи на земята.

"Всичко това ще се успокои. Ще настъпи мир, спокойствие. Това видяхме“, каза шаманът Клеофе Седано, прогнозирайки, че мирният договор ще бъде подписан до август.

Церемонията, която се провежда всяка година в края на декември, идва десет месеца след инвазията на Русия в Украйна, която доведе до смъртта на десетки хиляди. Украинският президент Володимир Зеленски енергично насърчава мирен план от 10 точки. В четвъртък руският външнен министър го отхвърли като "илюзорен“.

Както пише Reuters, шаманите са известни и с това, че предсказват и природни бедствия.

"Следващата година ще има земетресение, но не в столицата на Перу, на друго място, най-вече в чужбина в северната част на Америка, може да е в Съединените щати... ще има много трагедии, най-вече климатични“, вещае шаманът Уолтър Аларкон.