Има една поговорка, че Федералният резерв повишава лихвените проценти, докато нещо не се счупи. Голяма изненада през последната година беше, че нищо не се счупи. Е, свърши се. Светкавичната разпродажба на регионалните банкови акции в понеделник след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank рискува да тласне Федералния резерв неудобно близо до единственото място, което искаше да избегне през последната година: разрешаване на травма на финансовата стабилност в същото време, когато се бори с висока инфлация, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Всичко това може да постави председателя на Федералния резерв (Фед) Джеръм Пауъл и колегите му да трябва да избират върху кой от  двата проблема трябва да се съсредоточи централната банка.

"Винаги сме казвали, че единственото нещо, което може да провали затягането на Фед, е финансова криза. Все още не е ясно дали кризата е предотвратена“, казва Даян Суонк, главен икономист в KPMG.

Служителите на Фед забавиха темпото си на повишаване на лихвите миналия месец, когато повишиха референтната лихва по федералните фондове с четвърт пункт до диапазон между 4,5% и 4,75%. Този ход последва увеличения по-големи от половин пункт през декември и 0,75 пункта през ноември и на трите предишни срещи.

След фалитите на банките, инвеститорите във фючърсните пазари на лихвени проценти видяха по-голям от едно към три шансове в понеделник на обяд Фед да остави лихвените проценти стабилни на срещата си следващата седмица, според CME Group.

Миналата седмица инвеститорите се чудеха дали Фед ще повиши лихвените проценти на следващото си заседание с четвърт процентен пункт, както направиха официалните лица миналия месец, или с половин пункт, както направиха през декември.

Сътресенията в банковата индустрия на САЩ отприщиха ръст на държавните облигации в понеделник, като доходността на някои по-краткосрочни държавни облигации се срина с половин процентен пункт за часове. Сривът подчертава начина, по който инвеститорите са се обърнали от безпокойство за инфлацията и повишаването на лихвите към фокусиране върху това как проблемите с банките могат да навредят на икономиката.

До миналата седмица икономиката и финансовата система показаха малко очевидни странични ефекти от агресивната кампания на Фед за повишаване на лихвите през последната година, освен рязкото забавяне на жилищния сектор.

Тогава внезапният колапс на Silicon Valley Bank принуди инвеститорите да преосмислят перспективите на регионалните банки. Това от своя страна може да доведе до значително оттегляне на кредитирането от фирми, които са изправени пред натиск да повишат лихвените проценти по депозитите, тъй като Фед повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията.

Служителите на Фед на моменти през изминалата година признаха, че съществува риск да бъдат принудени да се борят едновременно с два проблема – намаляването на финансовата стабилност и инфлацията. Няколко казаха, че ще използват инструменти за спешно отпускане на заеми, по подобие на механизма за финансиране на банки, представен от Фед в неделя, за борба с първите случаи, за да могат да продължат да повишават лихвените проценти или да задържат лихвите на по-високи нива, за да се борят с втория проблем.

"Вярвам, че разполагаме с инструменти за справяне с всякакви опасения за финансовата стабилност и не трябва да търсим паричната политика за тази цел“, отбеляза управителят на Фед Кристофър Уолър в реч миналия октомври. "Фокусът на паричната политика трябва да бъде борбата с инфлацията“, посочи той.

Забележките бяха направени една седмица след като Bank of England се сблъска с криза, предизвикана от план за намаляване на данъците, който предизвика финансови сътресения в Обединеното кралство. Централната банка беше изправена пред трудната задача да изкупи държавни облигации, които могат да осигурят форма на стимул, за да стабилизира разстроените пазарите, като в същото време се опитваше да затегне политиката за борба с инфлацията.

Федералният резерв и Министерството на финансите разкриха агресивни мерки в неделя вечерта, заедно с Федералната корпорация за застраховане на депозитите, за защита на незастрахованите депозити в двете фалирали банки и предоставяне на по-щедро финансиране на банките, за да отговорят на исканията за тегления.

Надеждата беше, че това "им позволява да следват програмата си за борба с инфлацията“, посочва Уилям Дъдли, който беше президент на Федералния резерв на Ню Йорк от 2009 до 2018 г. "Имате ли достатъчно инструменти за това? Ако имате множество цели, имате нужда от множество инструменти.“

Регулаторите се позоваха на нещо, известно като "изключение от системен риск“, като позволиха на FDIC да гарантира незастрахованите депозити в двете банки. Като се има предвид това, би било "прекъсване“ да се повишат лихвените проценти следващата седмица, каза Ерик Розенгрен, който беше президент на Федералния резерв на Бостън от 2007 г. до 2021 г. "Защо да повишавате лихвите, ако се тревожите за системен проблем за икономиката на САЩ? "

Икономистите от Barclays, които миналата седмица заявиха, че очакват повишаване на лихвите с половин пункт на срещата на 21-22 март, заявиха в понеделник, че сега очакват Фед да задържи лихвите стабилни през март и да остави вратата отворена за още няколко увеличения, след като текущата кризата отшуми. Икономистите на Goldman Sachs също заявиха в неделя вечерта, че очакват Фед да задържи лихвите стабилни следващата седмица.

Други, включително Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase, казаха, че все още очакват увеличение на лихвения процент с четвърт пункт.

Федералният резерв повишава лихвите, за да се бори с инфлацията, като забавя икономиката чрез по-строги финансови условия - като по-високи разходи по заеми, по-ниски цени на акциите и по-силен долар - които ограничават търсенето. Но ефектите от тези действия не се проявяват веднага и могат да бъдат подобни на изваждането на кетчуп от стъклена бутилка: многократното удряне на бутилката не води до никакви резултати, след което се излива твърде много от подправката.

Значително разширяване на кредитните спредове, което ще направи заемите по-скъпи за банките и бизнеса, може да доведе до рязко оттегляне на кредитирането, което е твърде голямо и твърде бързо за Фед.

"Докато Фед иска по-строги финансови условия, за да ограничи съвкупното търсене, те не искат това да се случи по нелинеен начин, който може бързо да излезе извън контрол, може би в ущърб на данъкоплатеца“, казва г-н Фероли от JPMorgan Chase в репортаж в неделя вечер. "И докато искат кредитите да станат по-скъпи, те не трябва да искат кредитоспособните кредитополучатели да бъдат изключени на всяка цена.“

Представители на Фед заявиха миналия месец, че повишаването на лихвите на по-малки стъпки би им позволило по-добре да оценят ефектите от миналогодишните бързи увеличения и да намалят риска от повишаване на лихвите твърде много.

Точно как ще се развие кризата не е известно, но някои анализатори предупредиха в понеделник, че може да доведе до по-фундаментални промени в начина, по който функционира банковата система. Ако банките са изправени пред постоянна ерозия на незастраховани, транзакционни депозити от корпоративни клиенти, създаването на кредити може да се оттегли, като удари малкия и среден бизнес, който е бил основен работодател.

През 2008 г. Фед понякога не беше склонен да намали лихвените проценти, тъй като финансовата криза се засили, тъй като някои служители бяха притеснени от инфлацията, която се тласкаше нагоре от по-високите цени на петрола. Но основната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и енергията, сега е значително по-висока, отколкото беше тогава, поставяйки още по-труден потенциален тест.

Друг риск е Фед да стане по-малко агресивен в борбата си с инфлацията и кризата да премине по-бързо, влошавайки проблема с инфлацията. Сривът на пазара последва намаленията на лихвените проценти от Фед през 1998 г., за да се справи с взрива на хедж фонда Long-Term Capital Management.

"Това е политическа рамка за Фед“, казва г-жа Суонк. "Първата задача е да се уверим, че банковият сектор е здрав и стабилен. Но ако тези стъпки облекчат условията на финансовия пазар, не знаете колко ще дерайлирате инфлационния натиск“.