Делегация, водена от министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски, пристига в понеделник на еднодневно работно посещение в София във връзка с енергийната криза, пише скопското издание "Слободен печат“.

Работното посещение на Ковачевски и делегациите от ведомствата икономика и енергетика, съобщиха от правителствената пресслужба на югозападната ни съседка, е за справяне с последиците от световната енергийна криза.

Ковачевски заминава от Белград за София, където ръководи правителствената делегация на Първия международен панаир на виното Wine Vision Open Balkans at the Belgrade Fair в рамките на Срещата на върха на инициативата "Отворени Балкани“, където беше обявено сътрудничество с цел осигуряване на достатъчно количества електроенергия за икономиката и гражданите в региона.

Българският външен министър Николай Милков заяви в неделя, че се подготвят сериозно посещението на македонския премиер в България. Милков оцени, че отношенията между двете страни имат много измерения, те са многостранни и не могат да се свеждат до въпросите за доставките на електроенергия от България за Република Северна Македония.

"Очаква се да се обсъдят широк кръг от въпроси и да се направят видими стъпки за решаване на всички проблеми. Ще се разглеждат нещата във взаимна зависимост“, заяви Милков и допълни, че когато идва премиер от съседна държава, трябва да се задават всички въпроси, които биха интересували и двете страни.

АД Електрани на Северна Македония (ЕСМ) информираха вчера, че ще се включат в изпълнението на договорените проекти за справяне с енергийната криза, които ще произтекат от инициативата "Отворени Балкани“ и от други форми на сътрудничество между страните в региона, чието пряко внедряване в енергийния сектор ще трябва да премине през АД ЕСМ.