В разговора с българския служебен министър-председател и в контекста на предстоящото честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е подчертал, че онези лица, независимо дали са от Северна Македония или България, които нарушат мира и сигурността с дейността си ще бъдат надлежно санкционирани. Очаква се и българската страна да действа по същия начин, съобщава скопският телевизионен канал "360 степени“.

В правителственото съобщение се потвърждава взетото от Ковачевски и Донев решение относно честването на 4 февруари, а именно, че на съответните служби от македонска и българска страна се възлага в съвместна координация да осигурят отбелязването на празничния ден в мирна атмосфера.

"Задължение на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Агенцията за национална сигурност (АНС) в координация със съответните служби в Република България е да осигурят всички условия за достойно отбелязване на този велик ден“, отбелязват от правителството на югозападната ни съседка.

По-рано днес българското правителство информира за телефонния разговор между Ковачевски и Донев и съобщи, че в понеделник, 30 януари, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев, ще проведат работна среща с колегите си в Скопие, на която ще уточнят съвместните дейности за осигуряване на спокойна и безопасна среда за честването на 4 февруари.

Освен това от там информираха, че Гълъб Донев отново е напомнил в телефонния разговор, че София очаква Скопие да предприеме необходимите действия, за да сложи край на "езика на омразата и престъпленията“, както и да се зачитат правата на македонските българи.