Премиерът на Република Северна Македония и лидер на СДСМ Димитър Ковачевски заяви от партийната трибуна в Куманово, че неговият политически опонент Християн Мицковски е човек без визия и отношение, а лидерът на левицата Димитър Апасиев е "подпалвач с визия за хаос и междуетническо напрежение“, предава скопският телевизионен канал "360 степени“.

Ковачевски призова лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да отговори дали моли чужди политици да му помогнат да дойде на власт и когато това се случи, партията му да се съгласи на промени в Конституцията, с които българите да бъдат вписани като държавнотворен народ.

"Казва ли на чуждестранните политици, които идват в Северна Македония, включително и на вътрешните политици, на срещите, които има с тях: Дайте ми власт и ще променя Конституцията. Нека отговаря, за да го чуят чужденците и нашите граждани“, заяви министър-председателят на югозападната ни съседка.

"Мицковски казва, че смелостта се измерва с искане на преждевременни избори. Това не е смелост, смелостта не е да стоиш отстрани, да правиш щети и да искаш предсрочни избори. Смелост е да запретнеш ръкави и да дадеш антикризисни мерки, смелост е да осигуриш веднъж завинаги македонската идентичност, за да не оставят нерешени проблеми на бъдещите поколения, а най-голямата смелост е да вземеш решение за бъдещето на страната. Нямаш смелост, Мицковски, и гражданите признават това. Веднъж на летището казвате на (бившия) български премиер Бойко Борисов, че подкрепяте Споразумението с България, веднъж казвате на Кирил Петков (бившия премиер), че ще подкрепите конституционните промени, а след това той казва на депутатите да носят нотариално заверени декларации, че няма да гласуват за промени в конституцията. Тогава той излиза и казва, че ако Европа ни даде гаранции, аз ще подкрепя конституционните промени. Това човек с отношение ли е?" - каза премиерът и лидер на СДСМ Ковачевски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски на няколко пъти подчерта, че депутатите от опозиционната партия няма да гласуват за промени в конституцията и че той настоява за провеждане на предсрочни избори, като вид референдум по този въпрос.