Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че "няма да има вето, защото вече сме започнали преговорите", отговаряйки на журналистически въпрос за коментар след изказването на българския президент Румен Радев, че Скопие е в състояние на вето за Македония и че той ще поиска мониторинг за правата на българите в югозападната ни съседка, предава скопското издание "Слободен печат“.

Ковачевски припомни, че РСМ вече е започнала скрининга с ЕС и че е в напреднал етап и засега всичко върви гладко.

"Един от тези ориентири са правата на малцинствата, тоест  етническите общности, които не са част от най-голямата общност в страната. Очаквам да го изпълним на най-високо ниво, защото в сравнение с която и да е страна в Европа тук правата на етническите общности са на най-високо ниво. Имаме институции и закони и това важи за всички общности“, увери Ковачевски.

По думите му искането на който и да е политик в тази част не е проблем за Скоопие, защото правата, които имат всички индивиди и групи в страната, са на много по-високо ниво.

"Не бих коментирал България, те са в избори и всеки прави изявления, за да вземе някой глас. Като минат изборите ще разговаряме с правителството, което ще изберат. Но ние не преговаряме с България за влизане в ЕС, ние преговаряме с Брюксел“, добави Ковачевски.