Министерството на вътрешните работи на Северна Македония ще положи всички усилия 4 февруари - рожденият ден на Гоце Делчев - да бъде отбелязан по достоен и мирен начин и да бъде гарантирана безопасността на всички граждани в страната. Това подчерта от парламентарната трибуна министър-председателят на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски, отговаряйки на съответен въпрос от депутата Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ, съобщава електронното издание на македонския вестник "Независен“.

Попитан дали правителството, съгласно чл. 11 от Закона за чужденците, е обмислило препоръката няколко български граждани да бъдат обявени за персона нон грата, Ковачевски подчерта, че влизането на чужденец в страната може да бъде забранено, ако има в системата за контрол на пътниците предупреждение за забрана за влизане, ако представлява заплаха за обществения ред, националната сигурност, международните отношения на държавата или заплаха за общественото здраве.

"Според докладите и анализите, с които разполагат службите за сигурност, и с които разполага МВР, в деня на честването и в дните преди това МВР ще действа според информацията и данните, с които разполага от неговите източници и от службите. Съгласно заключението на правителството, МВР ще се ангажира да осигури мирно и достойно отбелязване на 4 февруари, рождената дата на Гоце Делчев“, посочи Ковачевски.

По думите му събитието се характеризира като високорисково.

"По отношение на събитията, които занимаваха обществото след събитието в Охрид и реториката след него, това, което мога да кажа, е, че в Северна Македония няма антибългарска омраза и истерия, както някой иска да представи ситуацията. Има отговорни лица за последните инциденти, това са действия на отделни хора и не може цялата държава и народ да бъдат обвинени за действията на няколко души. Северна Македония предприема всички действия в съответствие с Конституцията, законите и процедурите в компетентните министерства и органи, които не са част от правителството, и продължава да бъде конструктивен партньор в региона и в ЕС“, подчерта Ковачевски.