Северна Македония ще купува ток от България - Премиерът на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски договори в София 200 мегаватчаса ток от октомври до края на март, пише скопското издание "Слободен печат“.

Тези количества вероятно ще бъдат насочени към задоволяване на нуждите на бизнеса и индустрията. Засега не се разкрива на каква цена ще е токът от България, което е изключително важна информация, предвид огромните ежедневни поскъпвания на пазарите.

Както Ковачевски и Гълъб Донев съобщиха днес в столицата, те са обсъдили доставките на електроенергия от България през четвъртото тримесечие на тази и първото на следващата година. По думите на Донев става дума за около 200 мегаватчаса пренос на енергия за периода до 21 март 2023 г.

Ковачевски и Донев обявиха, че окончателното споразумение за тока трябва да бъде постигнато след около две седмици. За техническите подробности ще се погрижи работна група, която ще бъде сформирана в сряда.

"Обсъдихме и количествата, които са необходими на страната ни, като се има предвид, че Република България е износител на електроенергия, благодарение на мощностите, с които разполага, особено на електроенергията, произведена от атомна централа. Обсъдихме и връзката с нов газов интерконектор, който ще бъде направен в участъка за свързване на втечнен газ, както и относно капацитета на съществуващия интерконектор, който имаме с Република България. Също така възможностите и, естествено, то също ще бъде част от работата на работната група, за съхранение на втечнен газ в хранилищата, които съществуват в Република България“, заяви Ковачевски.

Премиерът, който ръководи правителствената делегация на преговорите в София за енергийната криза, оцени, че с българската делегация са провели добронамерена среща и се надява работната група да продължи по същия начин.

"Имахме среща, която протече в дух на добра воля, както каза Донев, продължи повече от очакваното, защото наистина обсъждаме детайли, с акцент върху реалните проблеми, пред които са изправени гражданите и икономиката. С такъв дух и такава воля се надявам работната група, която ще започне работа в сряда и в следващите по-малко от две седмици да имаме решение, което да е от взаимен интерес", заяви министър-председателят.