Присъствието на руския външен министър Сергей Лавров на 30-ия Съвет на министрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа не е дипломатическа победа за Русия, а за самата организация ОССЕ. Това заяви премиерът на югоизточната ни съседка Димитър Ковачевски, цитиран от ТВ "360 степени“.

"Това абсолютно не е дипломатическа победа за Русия, това е дипломатическа победа за ОССЕ, като се има предвид, че функционирането на организацията е поставено под въпрос. В същото време ОССЕ ще продължи да функционира и ще остане гарант за осигуряване на развитието на демократичните и мирни процеси в Европа“, обясни Ковачевски.

Коментирайки отсъствието на много министри, които не отидоха в Скопие поради присъствието на Лавров, министър-председателят заяви: "Трябва да осъзнаем, че всяка страна по свой начин изпраща послания за неоправданата агресия, която Руската федерация извърши срещу една суверенна държава – Украйна“.

"Някои правят това с отсъствието си, а други с присъствието и много ясно изразените възгледи за тази агресия. Аз ще направя същото при откриването на това важно събитие", увери Ковачевски, като потвърди, че няма да има двустранна среща с Лавров.

Припомняме, че по-рано говорителят на украинското украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че представителите на Киев ще бойкотират срещата на ОССЕ в Северна Македония заради участието на руски представители. Той добави, че Русия злоупотребява с платформата на организацията.

Освен това във вторник, 28 ноември, външните министри на Литва, Латвия и Естония също обявиха решение да не участват в срещата на ОССЕ, тъй като на нея ще присъства руският външен министър Лавров. Разрешение за посещението му в Скопие е дадено от властите на Северна Македония, която в момента председателства организацията.

Както заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, той има потвърждение от някои свои колеги, че те също няма да дойдат на срещата на министрите от ОССЕ. Според него има повече от четири страни, които "не са съгласни с участието на Лавров“.

По-късно стана известно, че полският външен министър Шимон Шинковски вел Сенк е отказал да участва в срещата.