Отношенията между Северна Македония и Сърбия са на най-високото си ниво в съвременната история. Между страните няма открити въпроси, нито един нерешен проблем, а само сътрудничество и политическа воля за поддържане и задълбочаване на добросъседските отношения на политическо и икономическо ниво. Това е посланието от днешното посещение на македонската правителствена делегация, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски, в Република Сърбия, пише македонската редакция на Deutsche Welle.

Ковачевски, който бе посрещнат в Белград с най-високи държавни и военни почести, се срещна със сръбския президент Александър Вучич, участва в съвместно пленарно заседание на делегациите на двете страни и даде съвместна пресконференция с министър-председателя на страната домакин Ана Бърнабич.

След срещата с Ковачевски сръбският президент Вучич заяви, че между Сърбия и Северна Македония има силна политическа воля за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството и предложения за конкретни стъпки в областта на търговията, туризма, културата и спорта.

Премиерът Ковачевски подчерта, че "между Сърбия и Северна Македония вече няма открити въпроси – партньорството между двете страни е пример за региона“.

Двете страни подписаха три меморандума, които се очаква да дадат допълнителен тласък на засилването на сътрудничеството. Вучич казва, че Сърбия е решена да насърчава положителен, ориентиран към бъдещето дневен ред в отношенията в региона, което може да се види чрез активната й роля в инициативата "Отворени Балкани“. Той обсъди с Ковачевски сътрудничеството в рамките на тази инициатива и допълнителните ползи за гражданите на Сърбия, Северна Македония и Албания.

Ковачевски и Вучич обмениха мнения относно политиката на разширяване на Европейския съюз със страните от Западните Балкани и относно динамиката на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Сърбия. В тази насока бяха акцентирани процесите на реформи в няколко ключови области, изграждането на институционален капацитет, както и стратегиите за развитие, изпълнявани от правителствата на двете страни.

"Границите са глупост"

Ковачевски заяви на пресконференцията в Белград, че си представя Балканите като регион без граници, интегриран в ЕС. "Няма по-голяма глупост от границите на Балканите. Някога бяхме държави, които нямаха граници помежду си, а сега сме единствените, които имат граници помежду си. Не ни трябват граници. Представям си Западните Балкани като регион без граници, интегриран в ЕС“, заяви Ковачевски на съвместната пресконференция със сръбския премиер Ана Бърнабич.

През следващия месец трябва да бъде уточнена датата за третото съвместно заседание на двете правителства, което ще се проведе в Сърбия. Сръбският премиер Ана Бърнабич подчерта на пресконференция, че Сърбия подкрепя европейската интеграция на РСМ и обяви, че на 5 април ще бъде подписан допълнителен меморандум за сътрудничество в европейската интеграция между двете страни.

Тя оцени, че инициативата "Отворени Балкани" е допринесла за подобряване на икономическите и политически отношения между държавите, а икономическите подобрения са пряка последица от тази инициатива. Северна Македония, Сърбия и Албания, които са част от инициативата "Отворени Балкани", ще се представят на общ щанд на най-големия винен панаир в Италия в неделя.

Три меморандума

По време на официалното посещение в Белград бяха подписани няколко двустранни документа, които са в посока по-нататъшно сближаване на двете страни, икономики и народи и произтичат от подписаните споразумения за "Отворени Балкани“.

Меморандумът, подписан между министрите на вътрешните работи на двете страни, се отнася до улесняване и ускоряване на потока от пътници и превозни средства на граничния пункт Табановце-Прешево.

Вторият меморандум, който беше подписан в Белград, е за проект за мрежови системи за електронно събиране на пътни такси. С подписването на меморандума скоро всички граждани на Сърбия с инсталирано TAG устройство ще могат да преминават през платените пътища в Северна Македония без спиране, а същото ще важи и за македонските граждани, когато пътуват през Сърбия.

Третият меморандум се отнася за сътрудничество в областта на минното дело и енергетиката. Той насърчава и подкрепя съвместни инвестиции от двете страни, особено за изграждане на капацитет за използване на възобновяеми енергийни източници, производство на енергия и взаимно свързване на газовите и електрическите системи на Северна Македония и Сърбия. По този начин Сърбия ще се присъедини към интерконектора Северна Македония-Гърция.

Министър-председателят Ковачевски ръководи делегацията, която включва министрите на вътрешните работи Оливер Спасовски, икономиката Крешник Бектеши, транспорта и съобщенията Благой Бочварски, както и заместник-министърът на информационното общество и публичната администрация Александър Баждевски.