"Няма да коментираме предложението на Франция и то няма да бъде обсъждано, защото все още не е хармонизирано от всичките 26 страни членки на ЕС“, заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, отговаряйки на журналистически въпроси, предава агенция "Макфакс“.

Той отбеляза, че Министерството на външните работи на югозападната ни съседка има поглед върху предложението и най-опитните дипломати и експерти във ведомството анализират предложените документи.

"Проследяваме развитието в българския парламент и ако то бъде прието там и когато бъде официално прието и внесено в Република Северна Македония, тогава е нормално то да бъде подложено на подробен анализ и да бъде споделено с институциите на страната“, отбеляза македонският премиер.

На въпрос дали е приемливо езикът в преговорната рамка да бъде деклариран чрез едностранни декларации от РСМ и България, той отговори, че "македонският език“ трябва да бъде чисто "македонски език“ в преговорната рамка.

По отношение на външната политика, в Скопие остават твърдо на позициите, определени в приетата от македонския парламент Резолюция за преговорите със София и ангажимента за спазване и прилагане на разпоредбите на Охридското рамково споразумение, Препанският договор, Договорът за добросъседство с България и държавната стратегическа концепция за равноправното общество.

Превод и редакция: Иван Христов