Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви след края на срещата с лидерите на парламентарно представените партии в парламента на югозападната ни съседка, че очаква всички да бъдат на ниво в следващия период и да дадат своя принос за решаването на проблемите, предава македонският "Фокус“.

"Никой няма право да пречи на бъдещето на страната в името на партийни интереси. Никой няма право да блокира процеси, които са приоритетни и развиващи се. Очаквам всички да се справим със задачата, да дадем всичко от себе си и да дадем максимално своя принос. Трябва да осигурим европейско и по-богато бъдеще за гражданите“, заяви Ковачевски.

Ковачевски е информирал партийните лидери за процеса на европейска интеграция, но и за енергийната ситуация в страната, за законите в областта на правото, които трябва да бъдат приети, както и за Бюджета за 2023 г. Той предложи и изводи, с които призова парламентарно представените партии да разглеждат присъединяването към ЕС като надпартиен интерес и всички заинтересовани да дадат пълната си подкрепа. Но Ковачевски каза, че все още няма общи заключения, които да излязат от срещата.

Министър-председателят изрази задоволство, че на срещата са присъствали всички председатели на парламентарни партии с изключение на двама.

"Всички политически партии изразиха своите становища, а някои от тях са известни на обществото. Важно е, че седнахме на масата да обсъдим тези въпроси“, каза Ковачевски.