"Наследниците на Гоце Делчев ще впишат сънародниците и наследниците на българския президент Румен Радев в македонската конституция“, е реакцията на македонския премиер Димитър Ковачевски на днешното изявление на българския президент Радев, предава македонската редакция на Радио "Свободна Европа".

Радев смята, че македонското правителство ще може да каже, че изгражда модерно мултиетническо общество, когато намери сили да включи сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция.

Такива коментари и ожесточени реакции идват само ден след Срещата на върха на Съвета на Европа, на която Ковачевски каза вчера, че дискурсът, използван от България към Северна Македония, "за съжаление, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна". По-рано на срещата българският вицепрезидент Илияна Йотова говори за правата на българите в Северна Македония. Относно вчерашните събития Ковачевски заяви, че няма да коментира повече и е казал, каквото е имал публично на Срещата на върха.

Ковачевски отбеляза, че промените в конституцията са част от преговорната рамка с ЕС, защото страната преговаря с ЕС, а не с България и затова смята, че това ще протече като процес и нещо, което трябва да се случи.

"Това, върху което работим, откакто е сформирана работната група, след като работната група направи поправките, означава, че наследниците на Гоце Делчев ще вкарат сънародниците и наследниците на Радев в македонската конституция“, заяви Ковачевски.

Лавина от реакции в България предизвикаха изявленията на македонския държавен глава, който наскоро разкритикува отношението на София към Скопие.

Лидерът на Българската социалистическа партия (БСП) Корнелия Нинова заяви, че партията е инициирала декларация на Народното събрание (НС), която осъжда отношението на Република Северна Македония (РСМ) към България.

Причината за това според нея са "много неприемливи думи и действия на официалните власти на Северна Македония".