Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски обяви в понеделник, че главният преговарящ за присъединяването на Македония към Европейския съюз ще бъде вицепремиерът по европейската интеграция Боян Маричич и че целта на Скопие е да стане член на ЕС до 2030 г., пише местното издание "Независен“.

"Нашата цел е да приключим преговорите през 2030 г. Тя е реалистична и постижима. Сигурен съм, че при следващото разширяване на ЕС РС Македония също ще бъде включена“, заяви Ковачевски и подчерта, че в този процес Скопие ще защитава интересите си.

По думите на премиера структурата на преговорния екип е съгласувана и той има пълно доверие в капацитета на Секретариата по европейските въпроси да води и координира преговорите с ЕС, както и да се справи с всички предизвикателства.

Накрая той призова опозицията да се включи и да подпомогне този процес, за да може той да приключи възможно най-скоро. В следващите дни са планирани срещи с председателя на Националния съвет за европейска интеграция, който е от опозицията, за да се направи крачка в тази посока.

"Нашето бъдеще е в ЕС. За нас няма алтернатива“, подчерта министър-председателят на югозападната ни съседка.