Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски даде коментар във връзка с обявеното излизане на "Има такъв народ“ от управляващата коалиция в България и думите на Слави Трифонов, че Кирил Петков е търсел начини да вдигне ветото срещу Скопие. По думите му, Северна Македедония е надежден партньор, който чрез преговорите търси трайно решение на проблемите и члеснтво в ЕС, предава скопското издание "Независен“.

"Ние сме страна, която през последните пет години доказа, че може да разреши всички отворени въпроси със съседите си“, посочи Ковачевски, като подчерта, че благодарение на Преспанският договор югозападната ни съседка е станала член на НАТО, държава на прага на започване на преговори с Европейския съюз и която няма отворени въпроси с всичките си съседи с изключение на България.

Той подчерта, че през последните пет месеца правителството е обсъждало и предлагало решения, обменяло идеи със съседна България за вдигане на ветото и постигане на устойчиво споразумение, основано на европейските ценности, запазване на достойнството и принципите на добросъседските отношения в духа на договора за добросъседство с България, на основата на който се изграждат отношенията със страната ни.

"В нито един момент ние не инструментализирахме въпроса за преговорите с България и членството в ЕС, не го политизирахме едностранно и не го използваме за вътрешнополитически цели, за разлика от другата страна, която постоянно инструментализира този въпрос, използва го за вътрешнополитически въпроси. "Дори след пет месеца ние като държава все още сме отворени да говорим с председателството на ЕС, защото сме надежден партньор както за нашите съседи, така и за ЕС“, подчерта Ковачевски и повтори отново, че РСМ е страна, която е изградила нейните международни и вътрешни отношения на най-високо европейско ниво и че проблемите на управляващата коалиция в България са вътрешнополитически въпрос на страната ни.