Най-големият дефицит на обществото в Република Северна Македония е дефицитът на демокрация.Това каза в предаването "Това е България" по Радио "Фокус" Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ, БНР и БТА в Скопие. 

"В една държава, която въпреки своята 30-годишна история на суверен и независим субект, каквато беше Република Македония, а сега Република Северна Македония, няма никакви ясни знаци за реформиране на обществото, което страната беше заварила, когато се отдели от Югославия. Най-големият дефицит на тези 30 години, на обществото в Република Северна Македония, е дефицитът на демокрация. И от липсата на желание да скъсат с югоминалото и да се върви по собствен път. Там структурите са запазени, влиянието на някои съседни държави, преди всичко на Белград, е съхранено и в политически фигури, и в политически партии, структури, така че не бива да има някакво учудване, че такива рефлекси съществуват там, както казвате и вие "да дърпат лоста“. Всеки случай, всеки повод, в който може към България да бъдат отправени обвинения за какво ли не и кога ли не, се използва най-целенасочено", каза той.

Костадин Филипов обясни, че философиите на конституциите на Република Северна Македония и на България са напълно различни. Докато в нашата страна няма малцинства, то в Република Северна Македония има шест-седем малцинства и още три, които им се предлагат в момента.

"Идеята на френското предложение беше да се водят директни преговори между ЕП и Република Северна Македония, тоест България малко да бъде оставена на страни. Да, но и част от българския политически елит си помисли "Слава богу, сега македонците да оправят с Брюлксел“. Нищо от това не се получи и тогава възникна идеята да се търси някаква реципрочност, щом България иска нещо и Република Северна Македония да поиска нещо. Друг е въпросът, че това е просто изнасилено искане, защото вие много добре знаете, че в българската конституция малцинства няма. Нашата конституция има друга философия, тяхната има друга. Те са мултиетническа държава, отдавна са се разделили с идеята Македония на македонците. Имат шест или седем етнически общности, записани в конституцията, сега им се предлагат още две-три, българи, хървати, черногорци, а може би още някой ще поиска. Философията на тяхната конституция е една, нашата конституция е друга. Там такива тънкости не им правят впечатление. Важното е да се атакува България, да се иска нещо от нея, да се обвинява за какво ли не и т.н. Хора за това, колкото искате", обясни Филипов.ю

Цоня СЪБЧЕВА