Косовските сърби отново са започнали да се събират в близост до сградата на община Звечан, където в понеделник се стигна до сблъсъци с полицията и контингента на НАТО в страната, съобщава Kosova Online.

"Служителите на община Звечан се събират пред сградата тази сутрин и настояват да се върнат на работните си места. Те са около стотина, хората продължават да пристигат. Войници от полския контингент на KFOR поставиха ограда на 50 метра от сградата на общината и образуваха кордон. Те, както и в понеделник, са оборудвани с щитове и средства за разпръскване на демонстрации, специалните части на косовската полиция в бронирани машини са зад кордона на КFOR", уточнява порталът.

В понеделник хиляди косовски сърби се събраха пред сградите на местната власт в северната част на Косово с искане за изтегляне на косовската полиция и отзоваване на кметовете от албански произход. Войници от контингента на НАТО бяха разпределени край сградите на общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток. Зад тях бяха многобройни сили на косовската полиция, които попречиха на косовските сърби да се доближат до сградите. Около 17:00 часа местно време (18:00 часа българско време) започнаха сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност. Използван бе сълзотворен газ, шумови гранати, а по данни на медията е имало и стрелба с огнестрелни оръжия, в резултат на което са били ранени двама етнически сърби.

Според президента на западната ни съседка Александър Вучич 52 сърби са потърсили медицинска помощ в болница в Северна Косовска Митровица. От тях трима са с тежки наранявания, включително 50-годишен мъж, който е бил ударен от два куршума от албанските специални части.

41 военнослужещи в КFOR са били ранени, повечето от които унгарци и италианци, трима войници от НАТО са тежко ранени.