Председателят на "Сръбска листа“ Горан Ракич обяви масови протести във всички институции срещу "тормоза на Прищина“, предава Kosova Online.

"Няма къде да отидем и се надявам да не се налага да се защитаваме. Хората вече не могат да търпят тормоза на Прищина. Ще проведем протести в училища, медицински центрове и във всички други институции. Хората се чудят защо трябва да плащаме дан [и да търпим] жестокостта. Ние не платихме на турците и няма да [платим] [на косовския премиер Албин] Курти", цитира медията думите на Ракич.

По-рано президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че преговорите между Белград и Прищина за намиране на решение на проблема с регистрационните номера в северната част на Косово не са довели до никакъв резултат.

Представители на ЕС призоваха Белград и Прищина да намерят изход от критичната ситуация, създала се след влизането в сила на решението на Прищина за пререгистрация на превозните средства в страната, които все още са със сръбски регистрационни номера.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви на пресконференция след заседание на Съвета на ЕС на 14 ноември, че представители на Белград и Прищина ще започнат преговори в Брюксел. По думите му 29 ноември е крайният срок, до който трябва да се постигне споразумение, за да се избегне сериозна криза.

На 5 ноември сърбите от Косово се оттеглиха от всички институции на властта в Косово в отговор на решението за пререгистрацията на автомобилите и въвеждането на глоби за нарушителите. До 21 април 2023 г. глобите ще възлизат на 150 евро, след което косовската полиция ще започне да конфискува автомобили със сръбски номера.