Специалните сили на полицията на Косово РОСУ са влезли в населената със сърби северна част на страната, до град Косовска Митровица, съобщава в събота белградският ежедневник "Вечерне новости".

В същото време косовското издание на Koha Ditore публикува кратко видео, на което се вижда как по улиците на града се движат полицейски бронирани автомобили.

По-рано сърбите от Косово и Метохия се оттеглиха от всички институции на властта в Косово. Горан Ракич, лидерът на сърбите в провинцията, подаде заявление за оттегляне от правителството, освен това сръбските депутати обявиха, че се оттеглят от парламента, след това съдиите, както и ръководителите на общини, обявиха оставките си. Тогава точно по време на срещата ръководителите на сръбската полиция свалиха униформите и пагоните на Косово.

Косовските власти решиха да глобяват тези, които не са сменили сръбските си регистрационни номера, като издават предупреждения от 1 ноември. Глобите ще са в размер на 150 евро, а гражданите ще получават инструкции как да сменят сръбските табели с регистрационни номера на Косово. Този преходен период ще продължи до 21 април 2023 г., след което косовската полиция ще започне да конфискува превозни средства със сръбски номера.