Косовските власти съобщиха, че полицията си е възвърнала контрола над района около сръбския православен манастир Банска в населената предимно със сърби северна част на страната след напрегнато противопоставяне при нападение от въоръжена група, при което бе убит служител на реда, съобщава балканската служба на "Радио Свобода“.

"Взехме територията под контрол след няколко последователни битки“, обяви министърът на вътрешните работи на най-младата държава на Балканите Джелал Свекла пред репортери късно вечерта в неделя.

Властите в Прищина уточниха още, че трима нападатели са убити, а шестима души са арестувани. Сред задържаните има двама нападатели и четирима души, в които са намерени радиокомуникационни средства и "значително количество оръжие, боеприпаси и други средства“.

Все още не е ясно какво се е случило с другите предполагаеми нападатели и дали и къде може да са избягали.

Шестима косовски полицаи се се нуждаели от спешна медицинска помощ след сблъсъците, допълва медията.

В неделя, 24 септември, премиерът на Косово Албин Курти обяви специална полицейска операция срещу въоръжени лица, заподозрени в нощно нападение край сръбския православен манастир Банска, в резултат на което бе убит един служител на реда.

По думите на Курти "въоръжена до зъби“ група от най-малко 30 души в неидентифицирани униформи може да е действала "с политическата, финансова и логистична подкрепа на официален Белград“.

Сръбският президент Александър Вучич на свой ред заяви, че съжалява за убийството на полицая, но добави, че етническите сърби в Косово "не искат повече да търпят терора на Курти“.

"Не искам по никакъв начин да оправдавам убийството на [етнически] албански полицай и не мога да го оправдая. Това е акт за осъждане и е нещо, от което никой не се нуждае“, коментира президентът на Сърбия. Той отрече Белград да е замесен в инцидента.

Вучич отново повтори, че Сърбия "никога“ няма да признае независимостта на Косово.

Мисиите на ЕС и САЩ в Прищина осъдиха насилието в Северно Косово и призоваха извършителите да бъдат изправени пред правосъдието.