Косово е прието в понеделник (27 май) като асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО, институционален орган, отделен от Северноатлантическия алианс.

"НАТО е съдбата на Косово и тази мярка ще гарантира, че гласът на най-пронатовски настроениет хора в света ще бъде чут", написа президентът на Косово Вьоса Османи в социалната мрежа X.

Парламентарната асамблея на НАТО е институционално отделена от Алианса, но служи като важна връзка между Алианса и парламентите на държавите членки, както и между НАТО и други държави и институции. След като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г., властите в Косово, призоваха за ранно членство в НАТО.

В неделя (26 май) председателят на сръбския парламент Ана Бърнабич призова членовете на Парламентарната асамблея на НАТО да не предоставят на Косово асоциирано членство с аргумента, че предлагането на такъв статут би било награда за опитите на косовските власти да възпрепятстват диалога с посредничеството на ЕС, насочен към нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Сърбия не признава независимостта на Косово и поради това смята, че то не може да бъде прието за член на международни форуми.