Американската агенция за международно развитие предостави на Косово още една безвъзмездна помощ, за да подпомогне интеграцията на страната в Европейския съюз и евроатлантическите институции, да насърчи нейния растеж и да подкрепи развитието на демократичните институции, съобщи посолството на САЩ в Прищина, цитирано от ABC News.

САЩ са инвестирали 2 милиарда долара (3.68 милиарда лева) в Косово от 1999 г. насам, включително инвестиции от над 1 милиард долара (1.84 милиарда лева) от Американска агенция за международно развитие (USAID). 34,7 милиона долара (63.90 милиона лева) са последната одобрена от Конгреса вноска от средства на агенцията за Косово.

"Всичките ни програми на USAID в Косово имат за цел да гарантират, че всички граждани имат достъп до ефективни и отговорни услуги от техните институции, имат правомощия да изискват отчетност за тези услуги и могат да процъфтяват чрез силни икономически и демократични възможности“, е зявил американският посланик в Косово Джефри Ховениър.

Президентът на Косово Вьоса Османи е заявила, че споразумението на правителството с USAID "ще допринесе за непрекъснатото намаляване на корупцията и повишаване на ефективността при реагиране на нуждите на гражданите“.

"Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., девет години след като НАТО проведе 78-дневна въздушна кампания срещу Сърбия, за да спре кървавите репресии срещу етническите албанци в Косово. Около 13 000 души, предимно етнически албанци, загинаха по време на войната в Косово през 1998-99 г.Повечето западни държави са признали независимостта на Косово, но Сърбия и нейните съюзници Русия и Китай не са го направили", пише американската медия.