Пентагонът подписа договор с General Dynamics за производството на следващото поколение на танка Abrams. Там се отказаха от дълбоката модернизация - американската армия ще получи напълно нова машина, като за характеристиките му пише РИА Новости.

Миналата пролет се заговори за надграждане на M1A2 до версия SEPv4. До есента обаче американците промениха решението си.

Пентагонът не крие: това решение е пряко свързано с резултатите на западните танкове на бойното поле в украинския конфликт.

"Наистина се основава на заплахите, които виждаме в момента в Украйна. Трябва да създадем защита, да намалим теглото, да увеличим жизнеспособността и, разбира се, да опростим поддръжката“, обясни Гейб Камарило, заместник-секретар на американската армия.

Глен Дийн, изпълнителен директор на програмата за наземни бойни системи на армията, също посочи необходимостта от динамична защита.

"Abrams вече не може да увеличи способностите си без увеличаване на теглото и е необходимо да се намалят логистичните разходи“, заяви той.

Киев получи машините няколко седмици след като програмата за модернизация беше съкратена. Провалът на M1A1 да направи драматична разлика на бойното поле не беше изненада за Вашингтон. Всичко беше ясно още от печалния опит с немския Leopard 2.

Фундаментални разлики

Дизайнерите преди това не са предвидили интегрирана динамична защита. Само последната версия SEPv3 направи възможно инсталирането на AN/VLQ-6 MCD, а след това Пентагонът сключи договор с израелската компания Rafael за закупуване на системи Trophy. Сега тази празнина ще бъде премахната.

Освен това Abrams трябва значително да отслабне: очакваното тегло е не повече от 60 тона. Сега - 73.

Общата концепция на машината все още се разработва, но някои подробности са известни. По-специално, както се отбелязва в доклада на Изследователската служба на Конгреса на САЩ, танкът ще получи ново оръдие и автомат за зареждане - детайл, по-скоро присъщ на съветската школа на танкостроенето. Освен това на Запад допълнителен член на екипажа, който ръчно "заменя“ автозареждащия механизъм, традиционно се счита за предимство от гледна точка на безопасността. Очевидно военните служители са били убедени в несъстоятелността на тази теория.

Кулата трябва да е необитаема – като на руските танкове.

Хибридните електродизелови двигатели, казват авторите на проекта, ще намалят разхода на гориво наполовина. Камуфлажът ще се подобри - термичните и електромагнитните сигнатури на машината ще станат по-малко забележими.

Останалото все още се възприема, меко казано, като футуристично - от изкуствения интелект до хиперзвуковите боеприпаси.

Ще минат години

Въпреки че танкът е в начален етап на проектиране, западните медии вече го нарекоха "кошмар за руснаците“. Доколко това е вярно, няма да разберем скоро - не са обявени конкретни дати.

Според началника на службата за модернизация на военната техника на американската армия бригаден генерал Джефри Норман, Пентагонът очаква да синхронизира доставките на M1E3 с друга многообещаваща разработка – бойната машина на пехотата M30, която трябва да замени Bradley. Rheinmetall се конкурира с General Dynamics в този проект. Те планират да назоват победителя през есента на 2027 г.

Както отбелязва DefenseNews, първите образци на новия танк ще постъпят на въоръжение във войските през първата половина на 2030-те години. Въпреки това, дори след това, той ще бъде подложен на продължителна ревизия. И както показва опитът на американския военно-промишлен комплекс през последните години, през това време той лесно може да се превърне от "кошмар за Русия“ в кошмар за Пентагона и администрацията на Вашингтон, отбелязва РИА Новости.