Коронацията на наследника на престола на Великобритания Чарлз III ще се състои този май. По традиция тя ще бъде отбелязана с празничен концерт в двореца "Уиндзор", улични празненства, светлинни шоута и с множество доброволци, които да се включат в организацията. Това бе съобщено от пресцентъра на Бъкингамския дворец, предават от Reuters. 

Чарлз стана крал след смъртта на майка си Елизабет, която почина през миналия септември. Церемонията по коронясване на Чарлз и жена му Камила ще бъде на 6 май, събота, тази година. 

Церемонията се очаква да бъде най-голямото събитие за кралското семейство за 2023 година, но към момента мемоарите на принц Хари хвърлиха сянка върху това събитие. В книгата си Хари обвинява краля и други членове на кралската фамилия. 

Заради коронацията 8 май (понеделник) бе обявен за официално неработен ден. Британците ще имат възможността да се насладят на всички празненства, които са предвидени в програмата за коронацията. 

"Техните превъзходителства кралят и кралицата консорт се надяват, че дните на коронацията ще дадат възможност на всички хора да се съберат със семействата и приятелите си в цяла Великобритания, кралствата и Британската общност", се казва в официалното изявление от Бъкингамския дворец. 

Припомняме, че Чарлз е владетел на още 14 кралства, към които се включват Австралия, Каннада, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Ямайка и др. 

Официалното тържество ще се проведе в Уестминстърското абатство, където, както повелява близо 1000-годишната традиция, кралят и кралицата ще бъдат помазани.