Хърватският конституционен съд реши, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическите дейности на никоя политическа партия, докато изпълнява задълженията си. Това съобщи в понеделник председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович, цитиран от HRT.

На заседание на 18 март Конституционният съд разгледа молбата на президента за участие в изборите.

Конституционният съд разгледа и изявленията на Миланович на страницата му във Facebook, че ще остане президент.

"Чл. 96 от Конституцията гласи, че президентът не може да изпълнява други обществени или професионални задължения и че напуска партията след изборите.

Той е безпартиен и докато изпълнява това задължение, не трябва да участва в политическата дейност на никоя политическа партия, което изключва всякаква възможност президентът да бъде кандидат в листата за парламентарни избори или номиниран за кандидат за поста министър-председател", обясни Шепарович.

Председателят на Конституционния съд заяви, че ако въз основа на неговите изявления президентът, докато е на поста, се кандидатира за избори в хърватския парламент или се появи публично като бъдещ кандидат за поста министър-председател, той трябва незабавно да подаде оставка на председателя на Конституционния съд, а в този случай задълженията на президент, според конституцията, се поемат от председателя на хърватския парламент.

Зоран Миланович повтори в неделя, че няма да подаде оставка като президент на Хърватия и че ще бъде кандидатът на социалдемократите за министър-председател на изборите, като го нарече "няколко изречения в конституцията“, докато чака решението на Конституционния съд относно неговия кандидатура, която той "вижда напълно различно“. Миланович повтори, че ще остане кандидат за министър-председател, независимо дали ще остане в листата на СДП.

Президентът на Хърватия стана широко известен с изказванията и действията си по въпроса за войната в Украйна, Косово и други. Например миналата година той призова да не се сравнява ситуацията в Косово с анексирането на Крим, като каза, че Крим никога повече няма да бъде украинска територия.

Миланович също така заяви, че Хърватия не трябва да оказва военна помощ на Украйна, а изпращането на западни танкове в Киев само ще удължи войната.

Предсрочните парламентарни избори в Хърватия ще се проведат на 17 април. Те бяха обявени след поредица от протести срещу политиката на управляващия Хърватски демократичен съюз, воден от премиера Андрей Пленкович.