Русия не се готви за никаква нападателна операция в Донбас и отрича на всички нива възможността за иницииран от руска страна военен конфликт с Украйна. Това заяви заместник-председателят на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачов в ефира на телевизия "Россия-24“, цитиран от ТАСС.

"От руска страна, без емоция, без някакво лутане насам-натам на всички възможни нива, като се започне от президентското, идва последователно опровержение на този сценарий (военна заплаха за Украйна от Русия – бел. ТАСС), във всеки случай, за невъзможността й по инициатива на руската страна. Нямаме планове за нападение на Украйна, нямаме засилена военна активност близо до украинските граници и няма подготовка за каквато и да е настъпателна операция“, каза той.

"Ясно е, че в интерес на осигуряването на собствената си сигурност, на собствената си отбранителна способност имаме право да предприемем определени мерки, тъй като имаме информация, че може да бъде инициирана провокация, че такова военно изостряне може да бъде инициирано от Киев, който в същото време ще получи прикритие и пълна информационна, а може би и военна подкрепа от страна на Запада“, добави Косачов.

Заместник-председателят на Съвета на федерацията подчерта, че позицията на Русия за сдържане на евентуален военен конфликт с Украйна е непроменена и не подлежи на никаква политическа конюнктура.

По-рано министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников заяви във Върховната Рада, че украинското разузнаване смята за вероятна "мащабна ескалация от страна на Русия" в края на януари. Според него Украйна оценява броя на руските войски на границата на 94,3 хиляди души.

Превод и редакция: Юлиян Марков