Високопоставени членове на ръководния комитет на Консервативната партия на Великобритания са се събрали на 14 октомври, за да обсъдят възможна оставка на премиера Лиз Тръс, пише The Times.

"Високопоставени членове на комитета 1922... преговаряха в петък вечерта за бъдещето на Тръс... Дискусиите бяха съсредоточени върху обстоятелствата, при които Греъм Брейди, председател на комитета, ще трябва да каже на Тръс да подаде оставка, въпреки че според сегашните правила , позицията й не може да бъде оспорена в рамките на 11 месеца“, съобщава изданието.

Съгласно действащите партийни правила премиерът се ползва с едногодишен имунитет срещу вот на недоверие.

Освен това трима депутати от Консервативната партия Криспин Блънт, Андрю Бриджън и Джейми Уолис призоваха за оставката на Тръс. Блънт, който стана първият тори, който говори публично за това, обяви, че "играта е приключила“. Бриджън, според Telegraph, изрази мнение, че страната, хората и партията заслужават по-добър министър-председател, докато Уолис написа писмо до Тръс, призовавайки я да подаде оставка, тъй като вече не се ползва с доверието на Великобритания.

Британското правителство, ръководено от Тръс, е изправено пред порой от критики относно новия план за подкрепа на икономиката и опасения, че правителството ще увеличи размера на публичния дълг, за да го приложи. Планът беше представен в парламента от министъра на финансите Куази Квартенг и предвижда големи намаления на данъците. След това доходността на петгодишните британски държавни облигации се покачи до максимално ниво от 4,6% от 2008 г. насам, което означава намаляване на търсенето на дългови ценни книжа. В тази връзка паундът падна рязко и в хода на търговията падна до историческо дъно от 1,054 долара за паунд.

В петък Квартенг подаде оставка по искане на Тръс. След това британското правителство обяви назначаването на Джереми Хънт на този пост.