Депутатите от управляващия СДСМ ще подкрепят предложението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за изменения и допълнения в Закона за сдруженията и фондациите, които да предотвратят провокативни имена на граждански сдружения, какъвто беше случаят с българските клубове "Ванче Михайлов“ в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид, предава скопската електронна медия "24 Вести“.

Депутатът Санела Шкриел заяви преди началото на днешното парламентарно заседание, че СДСМ е наясно с необходимостта от преработване на закона за сдруженията. Тя увери, че социалдемократите са готови да приемат предложените промени.

На свой ред депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи изрази увереност, че изявлението на СДСМ за подкрепата ще си проличи при гласуването в парламента.

В предложението на ВМРО-ДПМНЕ за промени в закона за сдруженията и фондациите се посочва още, че съществуващите организации са длъжни в тримесечен срок от влизането в сила на новия закон да хармонизират наименованието, целите и дейността си в съответствие с с разпоредбите на акта.  

Междувременно, в очакване на тези промени, Министерството на правосъдието от месеци подготвя новия закон за сдруженията, който трябва да определи начина за регистрация им в страната.