Преди две десетилетия Камарата на представителите и Сенатът гласуваха да дадат на президента Джордж У. Буш правомощието да използва военна сила в Ирак. На 20-ата годишнина от нахлуването в Ирак през 2003 г. тази седмица, законодателите сега преценяват дали да отменят това разрешение, като привържениците казват, че мярката е надживяла първоначалното си намерение и Конгресът трябва да си върне част от властта от Белия дом върху воденето на война. Критиците казват, че прекратяването на разрешението е ненужно и може да изпрати послание за слабост в чужбина, пише The Wall Street Journal.

Очаква се законопроектът за отмяна да бъде одобрен от Сената скоро. Внесен от сенатора демократ Тим Кейн от Вирджиния и сенатора републиканец Тод Йънг от Индиана, той ще отмени разрешението от октомври 2002 г. заедно с още по-старото от войната в Персийския залив през 1991 г. Мярката лесно премина първоначално процедурно препятствие в четвъртък, като 19 републиканци се присъединиха към демократите за открит дебат. Окончателното гласуване в Сената може да се състои тази седмица, но съдбата му в Камарата, ръководена от Републиканската партия, е несигурна.

Резултатът ще зависи до голяма степен от това дали достатъчно републиканци в Камарата на представителите ще застанат на страната на демократите при оттеглянето на мярката. Републиканската партия някога подкрепяше агресивните военни действия след 11 септември. Но сега в нея има противоречия по външната политика след скъпите и в крайна сметка непопулярни войни в Ирак и Афганистан и влиянието на доктрината на бившия президент Доналд Тръмп "Америка на първо място“ за ограничаване на ангажимента на САЩ в чужбина.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, който подкрепя законопроекта, внесен в четвъртък, посочи, че отмяната на разрешенията е необходима стъпка към оставянето на останките от войната в Ирак напълно в миналото.

"Американците са уморени от безкрайните войни в Близкия изток“, отбеляза Шумър.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл предупреди, че отмяната ще отслаби властите, които подкрепят задграничните операции на американските военни. Някои републиканци, които се противопоставят на законопроекта, посочиха, че се притесняват, че отмяната на разрешенията ще се приеме като отстъпление от съюзниците и противниците на Америка в чужбина, особено след хаотичното изтегляне на военните от Афганистан през 2021 г.

"В момент, когато хората се чудят дали могат да разчитат на Съединените щати, мисля, че това изпраща грешно послание“, допълни го сенаторът-републиканец Джон Корнин.

В Камарата на представителите законопроектът има подкрепа както от крайнодясното крило на партията Freedom Caucus –вносител е Чип Рой от Тексас– така и от някои членове, близки до ръководството на Републиканската партия, като например председателя на вътрешните правила Том Коул.

Поддръжниците на отмяната казват, че президентите са разширили разрешенията далеч отвъд първоначалните им цели. Разрешението за използване на военна сила от октомври 2002 г., или AUMF, влезе в сила с инвазията на Буш в Ирак през март 2003 г. Оттогава разрешението се използва от администрациите на Буш, Обама и Тръмп – заедно с разрешението от 2001 г. след терористичните атаки от 11 септември - за използване на сила в Ирак и Сирия срещу Ал Кайда, Ислямска държава и други въоръжени групи.

Разрешенията "дават на президента властта да се справи с конкретна заплаха, породена от назован враг за ограничен период от време“, пояснява Дебора Пърлщайн, съдиректор на Центъра за конституционна демокрация Floersheimer в университета Йешива. "Те никога не са били предназначени да бъдат празен чек за безкрайна война.“

През последните години Конгресът се опита и не успя да отмени някои от разрешенията.

През юни 2021 г. контролираната от демократите Камара гласува 268-161 за отмяна на разрешението за война в Ирак от 2002 г. Тогава 49 републиканци и 219 демократи гласуваха за отмяната. Сред онези, които гласуваха против, беше г-н Маккарти. Този законопроект така и не стигна до гласуване в Сената.

Президентът Байдън заяви, че подкрепя усилията за отмяна и че това няма да има ефект върху операциите на САЩ в чужбина. Днес САЩ поддържат малка сила в Ирак, но нямат продължаващи военни дейности, които разчитат единствено на разрешението от 2002 г.

Според Конституцията президентът е главнокомандващ, но само Конгресът има правомощието да обявява война, последно използвано през Втората световна война. Оттогава президентите са станали по-настоятелни в предприемането на военни действия.

"Повдига въпроси каква е целта на отмяната на AUMF от 2002 г. в изолация“, казва Сайкришна Пракаш, професор по право в Университета на Вирджиния и експерт по президентските правомощия. "Докато стигнете до Виетнам и след това, изпълнителната власт вярва, че има конституционни правомощия да използва огромни количества военна сила, без да стига до Конгреса“, заяви той.

Сенаторите Йънг и Кейн казват, че отмяната на мерките е жест на добра воля към сегашното иракско правителство и демонстрира решимостта на Америка да застане с тях като партньори, а не като врагове.

Генерал-майор Йехия Расул, военен говорител на иракския премиер Мохамед ал-Судани, нарече предложението "важна стъпка от Съединените американски щати след 20 години война“. По думите му, прекратяването на AUMF ще укрепи партньорството на Ирак със САЩ и ще допринесе за мира и стабилността в региона.

Много законодатели започнаха да съжаляват за гласуването си през 2002 г., след като твърденията на САЩ, че Ирак крие оръжия за масово унищожение, се оказаха неверни и войната в Ирак се превърна в дългогодишно блато. Някои сега са нетърпеливи официално да отменят разрешението и да преоценят баланса на силите, когато става въпрос за водене на война.

Сенатор Сюзън Колинс си спомня как държавният секретар Колин Пауъл й се е обадил вечерта преди вота, за да я убеди да подкрепи разрешението. Сега тя подкрепя отмяната му.

Сенатор Джери Моран, тогава служещ в Камарата, също гласува в подкрепа на това. "Една от моите гледни точки, когато гледам назад“, казва г-н Моран, "е, че трябваше да бъде гласуване на това, което според конституцията е обявяване на война.“

Републиканските законодатели, които предпочитат по-силна лидерска роля за Америка отвъд океана, все още имат мнозинство в своята партия. Повече от половината от групата на републиканската партия в Сената гласуваха против придвижването на законопроекта за отмяна в четвъртък, включително високопоставените републиканци в комисиите по въоръжените сили и външните отношения на Сената и ключови съюзници на Макконъл в ръководството на републиканската партия в Сената.

За сенатор Джош Хоули (войните в Ирак и Афганистан са предупреждение за републиканците. Той казва, че повечето от избирателите на партията вече са изоставили политиките за изграждане на нация, известни като неоконсерватизъм, и е време членовете на Конгреса също да се откажат от нея.

"Това е предупредителна история за консерваторите за война, която започна очевидно отбранителна по природа... и след това се превърна във война за трансформация на цели общества“, посочи той.

Някои законодатели също се надяват да отменят или заменят AUMF от 2001 г., който се фокусира върху борбата с тероризма. Това би било по-тежко политическо действие, тъй като е по-широко и по-често използвано от разрешенията от 2002 г. или 1991 г. Той дава на президента правомощие да използва "всичката необходима и подходяща сила“, за да преследва лица или групи, свързани или свързани по някакъв начин с терористичните атаки от 11 септември.

"Всички те казват: "Не е времето или мястото“, казва сенатор Ранд Пол, имайки предвид поддръжниците на AUMF от 2001 г. "А кога, по дяволите, е времето и мястото да се сложи край на война, която вече е приключила?“