Бюджетната комисия на Камарата на представителите, все още контролирана от демократите, получи данъчните декларации на бившия президент Тръмп, слагайки край на дългогодишни съдебни спорове за достъп до тези документи, съобщава The Hill.

Говорител на Министерството на финансите потвърди в сряда, че ведомството е изпълнило разпореждането на Върховния съд от миналата седмица, въпреки спешните призиви на Тръмп да спре прехвърлянето, като на практика сложи край на години на противопоставяне на тези усилия.

През последните години демократите в Камарата настояват за задължителен преглед на данъчните декларации на Тръмп след бизнес дейностите му, които породиха сериозни съмнения относно етиката и съответствието на нормите. Адвокатите на бившия президент блокираха всички искания и отбелязаха, че демократите действат чисто в политически интерес.

На президентските избори през 2016 г. Тръмп наруши традицията кандидатите доброволно да разкриват данъчните си декларации. Тогава бюджетната комисия на Камарата на представителите изпрати официално искане до Службата за вътрешни приходи на САЩ да получи декларациите на Тръмп за периода от 2013 г. насам, както и отчетните документи на осем контролирани от него организации.

Миналата седмица Върховният съд на САЩ отказа на бившия президент Тръмп правото да задържи данъчните си декларации от Камарата на представителите.