Комисиите по въоръжените сили на двете камари на Конгреса на САЩ се споразумяха за бюджет за отбрана от 858 милиарда долара за фискалната 2023 година (започваща на 1 октомври), се казва в съвместно писмено изявление на комисиите, публикувано във вторник.

Обемът на договорения проект е с 45 милиарда повече от поисканото от Белия дом в началото на тази година. В същото време размерът на бюджета за отбрана за фискалната 2022 година беше 778 милиарда долара.

Проектът включва средства, отпуснати за американското разузнаване, нови самолети, кораби, военни превозни средства, както и модерни технологии. Той включва 2,7 милиарда долара за увеличаване на капацитета за производство на боеприпаси и временно премахване на някои ограничения по договорите за доставката им в Украйна. Законодателите също възнамеряват да отделят до 10 милиарда долара за пет години за финансиране на продажбите на оръжия и военно оборудване на Тайван, както и военно обучение и друга помощ за сигурността.

Относно помощта за Украйна

Проектобюджетът за отбрана на страната предвижда отпускането на най-малко 800 милиона долара за подпомагане на Украйна в областта на сигурността.

"[Бюджетът за отбрана] предвижда отпускане на 800 милиона долара за Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която предоставя подкрепа и помощ на украинските въоръжени сили, което е с 500 милиона долара повече, отколкото в бюджетното искане на [Белия дом]“, се казва в обяснителните материали. към законопроекта за бюджета за отбрана, публикуван във вторник от Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ.

Документът, съгласуван от законодателите, също "изисква цялостна оценка на системата за надзор на американската помощ за Украйна“ и позволява на Вашингтон да "попълни запасите от сравнимо оборудване на своите съюзници и партньори“, които те преди това предоставиха на Киев. Освен това проектобюджетът за отбрана предвижда "ускоряване на доставката на критични боеприпаси в Украйна и попълването на съответните американски запаси чрез рационализиране на изискванията за държавни поръчки“.

Относно сдържането в Азиатско-тихоокеанския регион

Съединените щати възнамеряват да отделят 11,5 милиарда долара за възпиране на отбраната в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР), според проектобюджета.

"Разпределението на 11,5 милиарда долара за Азиатско-тихоокеанската инициатива за възпиране за приоритетни дейности за разширяване на доктрината за сдържане и отбрана на Съединените щати в региона на Индийския и Тихия океан, подкрепа на съюзници и партньори и развитие на способности и бойна готовност в региона“, се казва в документа.

Проектът също така отбелязва "подкрепата на Конгреса за сътрудничество в областта на отбраната с Тайван“, както и провеждането на съвместни учения през 2024 г.ю

За бомбардировача B-21a

Съответните комисии на двете камари на Конгреса одобриха пълното финансиране на програмата за стратегически бомбардировачи B-21a от шесто поколение, способни да носят ядрени бомби.

Най-новият американски стратегически бомбардировач B-21 беше представен по време на презентацията на производителя Northrop Grumman в Палмдейл (Калифорния) миналия петък.

Размерът на финансирането на програмата не е посочен в документа. Според списание Time Министерството на отбраната на САЩ е планирало да поръча 100 от тези самолети на цена над 690 милиона долара всеки.

За укрепване на системата за противовъздушна отбрана

Проектобюджетът за отбрана включва инициативи за укрепване на системата за противовъздушна отбрана (ПВО) и противодействие на хиперзвуковите оръжия.

В документа се отбелязва, че законодателите "изискват от Министерството на отбраната да [формулира] стратегия за прилагане на асиметрични способности за противодействие на заплахи от хиперзвукови ракети“, която ще финансира укрепването на системите за противовъздушна отбрана на САЩ. По-специално става дума за осигуряване на средства за противоракетите SM-3 "Block-2A" (Block IIA), които се разработват съвместно от Япония и САЩ, системите за противоракетна отбрана Patriot, "развитието на потенциала [на оръжейна система] на насочена енергия." Както се отбелязва в материалите, проектобюджетът за отбрана "одобрява увеличение с 292,5 милиона долара в подкрепа на разработването“ на противоракета GPI (Glide Phase Interceptor), предназначена за прихващане на хиперзвукови единици в участъка на плъзгащата се траектория. В документа не е посочена първоначалната сума. Законодателите също отделят средства за финансиране на "програми за офанзивни хиперзвукови оръжия".

По-рано в Конгреса беше сформирана комисия от представители на двете камари, която да съгласува подробностите по различните проекти на бюджета за отбрана, изготвени от Камарата на представителите и Сената. Сега конгресмени и сенатори ще трябва да гласуват за договорения документ. Очаква се да бъде подложен на гласуване в Камарата на представителите тази седмица, последвано от гласуване в Сената. Окончателният проектобюджет ще бъде изпратен на президента на САЩ Джо Байдън за подпис.