Конгресът на САЩ най-вероятно ще одобри сделка за продажба на изтребители F-16 на Турция и модернизиране на съществуващите самолети от този тип, съобщава Akşam, позовавайки се на свои източници в Сената и Конгреса на САЩ.

Оптимистичната оценка за перспективите за продажба на самолети е свързана с разговорите, проведени във Вашингтон от турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Твърди се, че най-върлите противници на споразумението от редиците на Демократическата партия са готови да смекчат позицията си и да подкрепят съответния законопроект при гласуването. Сред опозиционно настроените сенатори е Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения на Сената.

Менендес, според Akşam, сега е единственият хардлайнер, който се противопоставя на сделката. Изданието отбелязва, че други високопоставени сенатори от Демократическата партия са склонни да одобряват продажбата на бойни самолети. Междувременно самият Чавушоглу, след разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, коментира сдържано перспективите за одобрение от Конгреса, отбелязвайки, че настоящата администрация на САЩ може да преодолее съпротивата сред законодателите, ако действа решително.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по-рано подкрепи продажбата на нови изтребители F-16 на Турция. А преди посещението на Чавушоглу във Вашингтон общата атмосфера около перспективите за постигане на съгласие бе положителна. В същото време Akşam отбелязва, че проблемът може да не бъде решен в близко бъдеще. Окончателното гласуване на законопроекта може да бъде отложено до провеждането на парламентарни и президентски избори в Турция, насрочени за тази пролет.

Турция планира да получи 40 изтребители F-16 Block 70 и комплекти за модернизация на самолетите, с които разполага. Въпросът бе замразен, след като Анкара закупи от Москва системата за противовъздушна отбрана С-400. Противниците на продажбата в Конгреса изтъкват като аргументи отказа на Анкара да ратифицира молбите на Хелзинки и Стокхолм за членство в НАТО, както и отношенията й с Русия. Турция на свой ред заявява, че не приема никакви условия за изпълнение на сделката, които може да бъдат поставени от американската страна.