Конгресът на САЩ преразгледа текста на последния доклад за състоянието и перспективите на турско-американските отношения и всички изявления и оценки, които биха могли да повлияят неблагоприятно на отношенията между двете страни, са премахнати от текста на документа, предава "Анадолската агенция“.

Докладът, озаглавен "Турция: предистория и отношения със САЩ", подписан от Джим Замоти и Клейтън Томас, бе публикуван на 22 декември 2022 г., а на 30 декември същата година бяха направени някои изменения и допълнения към документа. На 9 януари 2023 г. Службата за изследвания на Конгреса актуализира текста на документа.

Позицията на Конгреса бе ревизирана на фона на изявление на представители на Държавния департамент на САЩ, които похвалиха "конструктивната роля на Турция в разрешаването на конфликта между Руската федерация и Украйна".

Промените в документа бяха възприети като индикатор за промени в позицията на Вашингтон спрямо Анкара.

Конгресът смекчи формулировката за Анкара и изключи споменаванията на противоречия в документа.

В раздела за външната политика и стратегическата ориентация на Турция докладът напълно премахва думите, че "външната политика на Анкара след присъединяването към НАТО през 1952 г. е най-малко ориентирана към Запада".

Освен това документът изключва позоваване на думите на американския президент Джо Байдън по отношение на събитията от 1915 г. в османската държава и оценката на американската администрация за състоянието на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона в Турция.

В същото време към текста от 9 януари беше добавен раздел, в който се посочва, че "резултатите от предстоящите избори в Турция ще имат малък ефект върху външната политика на Анкара".

Едновременно с това във версията от 30 декември 2022 г. обширна секция бе посветена на закупуването от Турция на руски системи за противовъздушна отбрана С-400.

"Решението на Анкара да разгледа други варианти за възлагане на поръчки за противовъздушна отбрана вероятно е било предизвикано от липсата на споразумение между САЩ и Турция за обмен на технологии за системите "Пейтриът". Позицията на Турция [за системата за противовъздушна отбрана С-400] също бе повлияна от неуспешния опит за закупуване на система за противовъздушна отбрана от Китай през 2013 до 2015 г."

В доклада се казва, че решението на Турция за С-400 е било повлияно от други фактори, включително "желанието за диверсификация на източниците на чуждестранни оръжейни доставки".

В актуализирания документ от 9 януари тези раздели са премахнати от текста.

Актуализираната версия също така подчертава стойността на Турция за НАТО и ролята й за на сигурността на Европа в контекста на руско-украинския конфликт.