Републиканци и демократи, членове на Конгреса на САЩ представиха законодателство, което ще улесни Украйна да финансира борбата си срещу руските нашественици чрез използване на конфискувани и замразени руски активи, съобщи The Guardian.

Конгресът на САЩ одобри повече от 100 милиарда долара (181.94 милиарда лева) военна, хуманитарна и икономическа помощ за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Докато лидерите на двете партии (републиканци и демократи) настояват, че подкрепата на САЩ за правителството в Киев остава силна, някои членове на Конгреса се съмняват колко дълго ще продължи това ниво на помощта, на фона на призивите за ограничаване на държавните разходи.

Вносителите на законопроекта са заявили, че намерението им е да гарантират, че Москва ще плати за щетите, причинени от инвазията, а не данъкоплатците на САЩ.

Сенатор Джим Риш, от комисията по външни отношения на Сената и инициатор на законопроекта, е заявил:

"Повече от една година след пълномащабната война на Русия срещу Украйна, повече от 300 милиарда долара (545.83 милиарда лева) руски суверенни активи остават замразени в световен мащаб. Предвид бруталността на Русия и продължаващите военни престъпления срещу украинския народ, правилно е руското правителство да финансира  Съединените щати. Те да бъдат взети и пренасочени, за да помогнат на Украйна да възстанови страната си".

Наред с други неща, Законът за възстановяване на икономическия просперитет и възможност за украинците, въведен в Сената и Камарата на представителите, ще даде на президента на САЩ правомощието да конфискува руски активи, замразени в Съединените щати и да ги прехвърли, за да помогне на Украйна.

Освен това ще забрани отпускането на средства на санкционирани руски субекти, докато Русия не се оттегли от Украйна и не се съгласи да предостави компенсация за щетите, причинени от войната.

Другите потдръжници на законопроекта от републиканците включват представителя Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Джо Уилсън, Томас Кийн и Браян Фицпатрик.

Сред вносителите са и сенатор Шелдън Уайтхаус и представител Марси Каптур, съпредседател на групата на Украйна в Конгреса, както и представители Стив Коен и Майк Куигли.