Конгресът на САЩ включи в Закона за бюджета на отбраната на САЩ (NDAA - 2023) разпоредбите на друг законопроект, изискващ администрацията да отговаря за руските военни престъпления и жестокости, извършени по време на войната срещу Украйна.Това съобщи Washington Free Beacon.

Законодателството изисква от президента "да докладва на Конгреса за всички жестокости, извършени от февруари 2022 г., когато Русия започна своята непровокирана инвазия“, се казва в доклада.

Белият дом ще има 90 дни, за да подготви и представи този доклад на Конгреса. Той трябва да включва информация за усилията на САЩ за "събиране, анализиране и запазване на доказателства, свързани с военни престъпления и други жестокости, извършени по време на инвазията“. Белият дом трябва също така да уточни как може да се използва тази информация за вътрешни или международни съдебни трибунали.

Както отбеляза авторът на законопроекта Майкъл Маккол, това ще помогне на САЩ да преследват руските военнопрестъпници и да ги съдят в предстоящия трибунал.

"Обръщаме внимание на руските войски, че изнасилванията, изтезанията и убийствата на цивилни в Украйна няма да останат без отговор“, подчерта конгресменът.

Белият дом потвърди по-рано, че изучава и разработва инициативата на украинската страна за създаване на специален трибунал под егидата на ООН за руските престъпления в Украйна.