Камарата на представителите на Съединените щати одобри пакет от 460 милиарда долара от шест законопроекта за разходи, изпращайки законопроекта до Сената дни преди крайния срок за частично затваряне на правителството в петък, пише The Hill.

Законодателството, което ще финансира множество програми и отдели до края на фискалната 2024 г. за около една четвърт от финансирането на федералните агенции, беше прието в Камарата с 339-85 гласа, като 207 демократи и 132 републиканци го подкрепиха.

Пакетът осигурява над 450 милиарда долара финансиране за министерствата по въпросите на ветераните, земеделието, вътрешните работи, транспорта, жилищното строителство и градското развитие, правосъдието, търговията и енергетиката.

Законодателството сега се насочва към Сената, където лидерът на мнозинството Чък Шумър каза, че ще се проведе гласуване тази седмица, за да може Конгресът да финансира агенциите "със свободно време преди крайния срок в петък“.

Останалите шест законопроекта за правителствено финансиране, които финансират министерствата на отбраната, вътрешната сигурност и здравеопазването и човешките услуги, трябва да бъдат приети на 22 март, а висши бюджетни служители казват, че ще бъдат по-трудни за гласуване поради разделенията между демократи и републиканци .

По-рано лидерите на Конгреса на САЩ обявиха подробно споразумение за удължаване на работата на значителна част от правителството до 30 септември, за да се избегне затваряне - спиране на работата на федералните правителствени агенции - в края на седмицата.

Преди това председателят на Камарата на представителите на САЩ републиканецът Майк Джонсън заяви, че законопроектът за допълнително финансиране на Украйна ще бъде разгледан веднага щом бъде решен въпросът за финансирането на федералното правителство.

Според CNN Джонсън е торпилирал двупартиен пакет за подкрепа на Украйна, предложен от Сената, но е оставил отворена вратата за нов двупартиен пакет за чуждестранна помощ, който ще включва ограничения на границата с Мексико.