Камарата на представителите на САЩ прие широкообхватен законопроект, който суспендира тавана на дълга на федералното правителство от 31,4 трилиона долара в замяна на съкращения на разходите, след като председателят на републиканците Кевин Маккарти успя да постигне споразумение с президента Байдън, за да предотврати надвисналата неплатежоспособност на правителството, пише The Wall Street Journal.

Гласуването 314-117 разчиташе на подкрепа както от републиканците, така и от демократите. Приемането на сделката изпраща мярката в Сената, където лидерите обещаха бързи действия, а Байдън заяви, че е нетърпелив да подпише мярката в закон. Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че правителството може да изчерпи парите, от които се нуждае, за да плати сметките си навреме, на 5 юни и предупреди за сериозни икономически щети и смущения на пазара, освен ако Конгресът не предприеме действия.

Гласуването в Камарата на представителите бележи кулминацията на ожесточен дебат, където републиканците възнамеряваха да използват тавана на дълга като лост за дълбоко съкращаване на дефицитните разходи и отмяна на много от инициативите, подписани от Байдън, но в крайна сметка се примириха с по-скромни промени.

"Резултатът показа засега, че Маккарти има силата да сключва сделки с високи залози с демократите, като същевременно запазва работата си, и укрепи репутацията на Байдън като сключващ сделки, който е готов да намери средно положение с републиканците“, пише WSJ.

Законопроектът, наречен Закон за фискалната отговорност, ще спре тавана на дълга до 1 януари 2025 г., отлагайки следващата битка за лимита за заеми до след президентските избори. Сделката съкращава някои дискреционни разходи през следващата фискална година и налага 1% таван на разходите за фискалната 2025 г., но не засяга големи части от бюджета, включително социално осигуряване и Medicare. Освен това има разпоредби за ускоряване на енергийните проекти и налагане на нови изисквания за хранителна помощ.

Законодателството ще намали държавния дефицит с около 1,5 трилиона долара за едно десетилетие в сравнение с базовата прогноза, според Бюджетната служба на Конгреса.