Републиканецът Мат Гетц заяви, че ще се опита да отстрани председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти от лидерския му пост тази седмица, предаде CNN.

Коментарите му идват, след като Маккарти разчиташе на гласовете на демократите, за да приеме временната мярка за финансиране и да предотврати спирането на работата на федералното правителство, ход, който твърдолинейните консерватори заплашиха, че може да му коства поста.

"Наистина възнамерявам да подам молба за освобождаване на председателя на Маккарти тази седмица. Мисля, че трябва да продължим с ново ръководство, на което може да се има доверие", е заявил Гетц.

"Вижте, единственото нещо, което обединява всички е, че никой не вярва на Кевин Маккарти", е допълнил депутатът от Флорида. "Той излъга Байдън, излъга консерваторите в Камарата. Той накара съветниците да отбележат съвсем друго число. И причината, поради която бяхме подкрепени от политиката на затваряне, не е грешка на системата. Това е функция."

Гетц е коментирал, че според него демократите ще трябва да помогнат на Маккарти да запази председателското си място.

"Единственият начин Кевин Маккарти да е председател на Камарата на представителите в края на предстоящата седмица е, ако демократите го спасят. Сега те вероятно ще го направят. Всъщност смятам, че когато не вярваш в нищо, както прави Кевин Маккарти, всичко подлежи на договаряне и мисля, че той ще сключи сделка с демократите".

Ако демократите все пак помогнат на Маккарти да запази председателското си място, "той ще бъде техен председател, а не мой", е добавил Гетц.

След седмици на борба между републиканците в Камарата на представителите и неуспешен опит да се приеме законопроект за спиране на финансирането в Камарата, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти обяви предложението за спиране на финансирането в събота сутринта. Законопроектът е приет от Камарата на представителите.

Законопроектът ще запази финансирането на правителството до 17 ноември и включва помощ за природни бедствия, но не и допълнително финансиране за Украйна или за сигурността на границите.