Група конгресмени призова министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин да ускори доставките на оръжие за Украйна и също така да й позволи удари на територията на Русия с американски оръжия, предава УНИАН.

Обръщение към ръководителя на Пентагона публикува Комитетът по разузнаването на Камарата на представителите на Съединените американски щати в социалната мрежа X. Конгресмените казват, че искат да подкрепят редица спешни искания от Украйна.

Така те призовават Пентагона да позволи на украинската армия да използва американско оръжие за удари по стратегически цели на руска територия "при определени обстоятелства“.

"Украински официални лица наблюдаваха седмици наред как руски войски безнаказано атакуват украински населени центрове от руска територия. Украинците не са в състояние да се защитят поради политиката на сегашната администрация. Наложително е администрацията на Байдън да упълномощи военните лидери на Украйна да провеждат пълния набор от операции необходими, за да отговорят на непровокираната атака на Русия срещу тяхната суверенна земя“, се казва в призива.

Те също така призовават повече украински пилоти да бъдат обучени да управляват американски изтребители F-16. Според ВВС на САЩ до края на тази година се планира да бъдат освободени в САЩ само 12 украинци, които са преминали такова обучение.

"Това просто не е достатъчно Украйна е във война и местата за Украйна трябва да бъдат приоритетни пред другите чужди държави“, подчертаха конгресмените.

Те припомниха, че съюзниците са поискали до седем допълнителни батареи Patriot за защита на украинска територия от руски ракетни атаки. В писмото се отбелязва още, че помощта за украинската армия се получава в недостатъчни количества и ненавременно, което утежнява тежката ситуация на фронта.

"Украински официални лица изразяват сериозна загриженост, като казват, че ситуацията сега е по-лоша от всякога. Молим ви да се присъедините към нас в ускоряването на предоставянето на ресурси, тъй като нашите приятели в Украйна продължават да защитават своята територия от брутална руска атака и агресия", се казва в изявлението.