Председателят на Комитета по въоръжените сили към Камарата на представителите на САЩ Адам Смит (демократ от щата Вашингтон) подчерта, че има консенсус, че Украйна няма да се опита да си върне Крим със сила, предава Politico.

"Мисля, че в по-голямата си част има консенсус. Хората осъзнават, че Украйна няма да превземе Крим с военни средства“, заяви той пред репортери в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Демократът смята, че в даден момент във всеки случай ще е необходимо да започнат преговори за прекратяване на конфликта. "Истинският въпрос е дали можем да получим гаранции за сигурност за Украйна“, добави той. Според него подобни гаранции е трябвало да позволят на САЩ и техните партньори "да продължат да обучават киевските сили за сигурност и да въоръжават Украйна“, така че Русия да не възобнови военните действия "след като си поеме дъх и минат няколко години ."

Както писа "Фокус", помощник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, говорейки пред фондация "Карнеги" във Вашингтон, съобщи, че САЩ смятат руските военни съоръжения, разположени в Крим, за законни цели за украински удари. Според нея киевските сили за сигурност нанасят удари по тях, а САЩ подкрепят това.

"Украйна няма да бъде в безопасност, ако Крим поне не бъде демилитаризиран“, заяви тя. Според Нюланд "това е част от осигуряването на силно сдържане" на Русия.

В същото време тя добави, че Украйна не е в състояние да съществува при сегашното ниво на присъствие на руски войски на нейна територия. Според помощник- държавния секретар, дори ако конфликтът сега бъде замразен, Русия ще се върне, след като се възстанови.

По време на разговор на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен с експертна група, който се проведе офлайн, Блинкен изтъкна, че Вашингтон не е тласкал Киев да се опита да окупира Крим. Според него САЩ смятат, че това би било преминаването на червената линия, която е поставила Русия.