Косовските медии съобщават, че на барикадите на сърбите в Северно Косово са се разразили конфликти между тези, които подкрепят инициативата на президента на Сърбия Александър Вучич за премахването им, и, както биват описвани, "руснаците", които се противопоставят и не позволяват премахването. "Има съмнения, че те (руснаците) през нощта са запалили камиони на моста в Звечан в знак на бунт срещу тази заповд заповед. Вучич изпрати "силни хора“ от Белград, за да не се възпрепятства премахването на барикадите“, съобщава прищинската агенция Kosovapress.

А косовската полиция потвърди тази сутрин, че два камиона са били запалени близо до Дудин кръст, между Косовска Митровица и Звечан, и че няма пострадали. Сръбският президент Александър Вучич след разговори с косовските сърби обяви, че премахването на барикадите в северната част на Косово ще започне в четвъртък сутринта.

Косовската полиция съобщи, че днес е открит граничният пункт Мердаре между Косово и Сърбия. "По последна информация пътят, който беше блокиран на втори километър във вътрешността на Сърбия на 27.12.2022 г., днес в 09:50 ч. е освободен за движение. Затова уведомяваме гражданите и сънародниците сега, че ГКПП "Мердаре" е отворен за движение и нормализиран", съобщават от полицията.

Граничният пункт Мердаре беше затворен от косовската полиция на 27 декември, след като група сърби в Сърбия блокираха достъпа до границата. Той беше открит след премахването на барикадата от сръбска страна.