С войната в Украйна НАТО преживява може би най-голямото изпитание в историята си. И тъкмо сега една от държавите от Алианса заплашва друг партньор с война: Турция Гърция. А две страни от Европейския съюз имат определена роля в ситуацията, пише кореспондентът на германския вестник Die Welt в Атина Каролина Дрютен в статия под заглавие "Ердоган и войниците, които една нощ ще дойдат“.  

"На хартия Турция и Гърция са съюзници. Но в близкото минало тези две страни многократно са били на ръба на война“, подчертава авторът, като припомня, че съседните държави са били близо до въоръжен конфликт през 80-те и през 90-те години на миналия век, а за последно – преди само две години, когато Атина и Анкара повишиха опасно тона по въпроса за залежите в Източното Средиземноморие.

Същността на конфликта между двете страни е, че Турция обвинява Гърция в нарушаване на Лозанския (1923) и Парижкия (1947) договори и милитаризация на островите, се обяснява в статията. Анкара настоява, че по този начин Атина губи суверенитет над тях, а гръцката страна на свой ред твърди, че действията й имат отбранителен характер, тъй като Турция държи множество десантни кораби на западния бряг, добавя Дрютен.

И двете страни едновременно декларират правото да добиват природен газ от находища в Средиземно море, се припомня още в статията.

В случай на военен конфликт между двете страни, помощта на НАТО за Украйна може да бъде изложена на риск, цитира авторът Райън Джингерас, професор във Военноморското училище и историк, специализиран в късния период Османска империя. Според него дестабилизацията в зоната на конфликта ще се превърне в "най-големия кошмар“, тъй като гръцкото пристанище Александруполис е ключовата точка за доставките на оръжия от Алианса за Киев.

Северноатлантическият договор не регламентира действията на членовете на блока в случай на война между други партньори в организацията.

"Ако турските войници се "появят през нощта“, както заплашва Ердоган, тогава е съвсем ясно кой ще бъде агресорът в този случай. Но ако сблъсъкът се случи в открито море, ситуацията ще бъде различна“, предупреждава кореспондентът на германското издание. В същото време Дрютен очаква НАТО да действа като посредник в спора, тъй като няма механизъм за изключване на страни от блока.

В заключение авторът заявява, че в обозримо бъдеще не си струва да се чака отслабване на напрежението и подчертава, че най-малкото недоглеждане може да доведе НАТО до "предела на възможностите“ му.

Гърция и Турция често изглеждат като на ръба на въоръжен конфликт. До последната ескалация на напрежението се стигна на 23 август, когато Атина, според твърденията на официална Анкара, разположи руските системи за противовъздушна отбрана С-300 срещу турски изтребители F-16 по време на мисия на НАТО. Гърция отрече обвиненията.

Държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган заплаши Гърция с тежки последици в случай на нова ескалация, припомняйки клането в Смирна (днешен Измир) отпреди 100 години.

От Анкара заявиха, че очакват обективност от НАТО във връзка с инцидента. Според турския министър на отбраната Хулуси Акар Атина пренебрегва международното право, добросъседските отношения и приятелството. На свой ред гръцкото външно министерство заяви, че турски служители подкопават сплотеността на НАТО.