Държавните служители в Обединеното кралство са уведомени в официално съобщение, че спазването на работното време ще се проверява с помощта на компютри, съобщава Telegraph.co.uk.

Служителите ще бъдат проследявани чрез компютрите дали идват в офиса, което е част от новите мерки срещу работата от дома. Очаква се те да идват в офиса четири дни в седмицата като част от усилията на правителството да сложи край на практиката да се работи от вкъщи, която се появи заради ограниченията по време на пандемията.

Инициативата за "оптимизиране" беше ръководена от Джейкъб Рийс-Мог, държавен секретар по въпросите на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.

Говорител на кабинета заяви, че министрите са били категорични, че искат присъствената работа "последователно да се върне на нивата отпреди пандемията".

Този ход обаче предизвика критики от страна на профсъюзите. Марк Сервотка, генерален секретар на профсъюза на държавните служители, заяви: "Това е тревожно развитие от типа на "Биг Брадър", което може да се използва за дискриминация на нашите членове, които работят от дома, а не от офиса. Надявахме се, че фалшивият аргумент за необходимостта от присъствие в офиса, за да се върши работа, е бил разсеян след очевидния успех на нашите членове, които работиха ефективно и продуктивно от дома по време на пандемията. Така че повторното повдигане на този спор сега, когато нашите членове са обезпокоени от съкращенията на работни места и кризата с разходите за живот, е ненужно предизвикателство."

Данните за персонала ще бъдат "обработени, за да се изготвят анонимни статистически данни за посещаемостта и да се докладва за общия брой на служителите, които посещават офисите, за да се следи цялостното спазване на работното време и да се информира бъдещата стратегия за това как се използват правителствените сгради", съобщава Telegraph.