В новия си доклад за посещението си в България през октомври 2021 г. Комитетът за предотвратяване на изтезанията (CPT) на Съвета на Европа приветства редките случаи на малтретиране от страна на персонала, намаляването на популацията в затворите и някои подобрения в условията на живот, съобщава официалният уебсайт на Съвета на ЕС.

Въпреки това Комитетът изразява съжаление за липсата на напредък в прилагането на гаранции срещу малтретиране в полицейските арести, насилие между затворници, сериозен недостиг на персонал и проблеми с доставката на лекарства.

По отношение на задържаните, по-голямата част от интервюираните лица заявяват, че са били третирани коректно от полицията, въпреки че делегацията отново получи някои твърдения за физическо малтретиране (най-вече в София). Материалните условия могат да се считат за приемливи за задържане за максимум 24 часа, но са незадоволителни за всеки по-дълъг период, отбелязват от Комисията. CPT силно съжалява за липсата на какъвто и да е реален напредък в прилагането на основните гаранции срещу малтретиране – а именно правото да се уведоми за задържането на трета страна, правото на достъп до адвокат и лекар и правото да бъдат информирани за горепосочените права. Тези предпазни мерки почти не са приложими по време на първоначалното 24-часово полицейско задържане.

Що се отнася до затворите, Комитетът подчертава като положително развитие, че след периодичните посещения през 2017 г. затворническата популация е намаляла допълнително в България, като националната правна норма от 4 квадратни метра на затворник основно се спазва в посетените заведения (с изключение на затвора в Пловдив). Освен това почти не са получени достоверни твърдения за физическо малтретиране на затворници от персонала (с изключение на Пловдив). Въпреки това насилието между затворниците остава проблем, като неадекватният брой на персонала в затворите само увеличава риска от него.

В своя българските власти излагат мерките, които са предприети или планирани за изпълнение на препоръките, направени от Комитета в доклада. Докладът на CPT и отговорът на българските власти бяха оповестени публично по искане на българското правителство, се отбелязва на страницата на Съвета на ЕС.