Комитетът на ООН заяви, че е дълбоко загрижен за нарушенията на човешките права от руските сили и частни военни компании в Украйна , включително насилствени изчезвания, изтезания, изнасилвания и извънсъдебни екзекуции, съобщи Reuters.

"Комитетът е дълбоко загрижен за тежките нарушения на правата на човека, извършени по време на продължаващия въоръжен конфликт от въоръжените сили на Руската федерация и частните военни компании...“, се посочва в изявление.

Руската федерация не е отговорила на заявлението в постоянната мисия към ООН в Женева.

Русия, за която комитетът на ООН заявява, че е отказала да й предостави информация за конфликта, отрече да е извършила жестокости и умишлено да напада цивилни в Украйна. Федерацията отрича да депортира украински деца в Русия, заявявайки, че ги евакуира, за да бъдат в безопасност.

Комитетът на ООН също така отбелязва загрижеността си относно набирането на войници от руската армия от етническите малцинства и "подстрекаването към расова омраза и разпространението на расистки стереотипи срещу етнически украинци", включително по държавна телевизия.

Правозащитници от един регион, Република Бурятия, обвиниха властите, че са съсредоточили усилията си върху проектите върху отдалечени региони с етнически малцинства, за да избегнат разпалването на народния гняв в Москва и други големи градове.