"Германия трябва да прехвърли крилати ракети Taurus на Украйна възможно най-скоро. И украинците имат пълното право да атакуват военни обекти на руска територия с каквото и да е оръжие, независимо от произхода му. Това е заявила председателят на комисията по отбрана на германския парламент Мари-Агнес Щрак-Цимерман в интервю за Berliner Morgenpost, цитирано от УНИАН.

"Трябва да доставим Taurus незабавно, защото с целенасоченото използване на крилати ракети украинската армия може сериозно да попречи на руските доставки. Всеки от нас претегля действията си. Но можете също да удължите страданието, като се колебаете твърде дълго“, така Щрак-Цимерман коментира дългото колебание на Берлин относно предоставянето на оръжие на Украйна.

На въпрос дали смята за легитимни украински удари на германски крилати ракети по територията на Русия, Щрак-Цимерман отговори утвърдително.

"Международното право също позволява на Украйна да атакува военни обекти на територията на руския агресор. Абсолютно независимо от това къде са произведени оръжията и кой ги е доставил", е подчертала тя.

Украйна отдавна иска Германия да предаде крилатите ракети Taurus. Берлин все още се колебае въпреки факта, че британските ракети Storm Shadow и френските Scalp, които са аналози на Taurus, отдавна са в Украйна. Германски официални лица заявиха пред репортери, че трипартийното коалиционно правителство на Германия отдавна е одобрило доставката на Taurus, но канцлерът Олаф Шолц е замразил прехвърлянето. 

Според съобщения в медиите Шолц иска САЩ първо да предоставят на Украйна своите ракети ATACMS и едва след това да се съгласи да прехвърли Taurus.