Комисия, съставена от членове на Сената и Националното събрание на Франция, одобри член 7 от законопроекта за пенсионна реформа, който повишава минималната възраст за пенсиониране в страната от 62 на 64 години. Това съобщи Матилд Пано, лидер на НЕСНС в Националното събрание, предава ТАСС.

"Член 7, който увеличава минималната възраст до 64 години, бе приет от Комисията“, подчерта Пано, добавяйки, че според нея подобно решение е "срамно“.

Проектът за реформа на пенсионната система бе представен от френския премиер Елизабет Борн в средата на януари. Наред с повишаването на възрастта за пенсиониране до 64 години, това включва увеличение на минималната пенсия до 1200 евро и премахване на някои специални пенсионни режими.

На 11 март Сенатът одобри проекта за пенсионна реформа. Окончателният вариант на законопроекта трябва да бъде съгласуван на 15 март от съвместна комисия от седем депутати от Народното събрание и седем сенатори. Ако парламентаристите се споразумеят за окончателен текст, той ще бъде подложен на гласуване на 16 март първо в Сената, а след това и в Народното събрание. Ако и двете камари гласуват за документа, той ще бъде окончателно одобрен от парламента.