Комисията по политиката за сигурност на Националния съвет (долната камара на парламента) на Швейцария одобри поправки в закона за военното оборудване, които ще позволят на конфедерацията да разреши реекспорта на оръжия, произведени от нейните фирми, в Украйна. Това съобщава информационният портал Cash, позовавайки се на съобщение на съответната комисия.

"Забраната за реекспорт може да бъде отменена в случаите, когато има нарушение на забраната за използване на сила в международните отношения, включително конфликта между Руската федерация и Украйна“, цитира порталът извадки от документа. Уточнява се, че  парламентът трябва да одобри на предложените поправки.

Комисията отбеляза, че подобна инициатива "няма да наруши принципа на неутралитет" на конфедерацията, тъй като "не позволява директни доставки в райони на военни действия", а само "премахва забраната за износ на швейцарски оръжия, закупени от други страни“.

Швейцарските власти по-рано многократно са заявявали, че страната не доставя оръжия на участници във въоръжени конфликти поради неутралния си статут. В същото време конфедерацията извън ЕС по-рано подкрепи санкциите на Общността срещу Русия, обявени във връзка с войната в Украйна. Руското правителство одобри през март списък на държави и територии, извършващи неприятелски действия срещу Руската федерация, нейните компании и граждани. Швейцария е включена в този списък.