Комисия на ООН е намерила основания да заключи, че военни престъпления и нарушения на човешките права са извършени в Украйна от началото на войната в края на февруари, пише "Анадолската агенция“.

Ръководителят на ООН по политическите въпроси Розмари Ди Карло заяви пред Съвета за сигурност, че Независимата международна анкетна комисия за Украйна е представила своя доклад на Общото събрание тази седмица и е установила, че руските войски са отговорни за огромното мнозинство от идентифицираните нарушения.

Но също така установи, че украинските сили са нарушили международните хуманитарни закони в някои случаи.

Комисията документира модели на бързи екзекуции, незаконно лишаване от свобода, изтезания, малтретиране, изнасилване и друго сексуално насилие, извършено в райони, окупирани от руските въоръжени сили.

Ди Карло каза, че повече от 6000 цивилни са били убити в Украйна, включително 397 деца. Общо 9634 души са ранени.

"Реалните цифри вероятно са значително по-високи“, добави тя.

Тя изрази "сериозна“ загриженост относно унищожаването на критична енергийна инфраструктура след последните руски удари в Украйна.

"В съчетание с растящите цени на газа и въглищата, лишенията, причинени от тези атаки, заплашват да изложат милиони цивилни на изключителни трудности и дори животозастрашаващи условия тази зима“, каза тя.

Около 30% от енергийните съоръжения са били ударени от 10 октомври в областите Киев, Днепропетровск, Лвов, Харков и Суми, според украинското правителство.